KUMA DKO Academie Beeldende Kunst in Maldegem en Aalter
slideshow_0017.jpg

Indeling bibliotheek

Actueel

KUMA beschikt over een aanzienlijke collectie kunstboeken. In het bijzonder is onze afdeling hedendaagse kunst vrij omvangrijk en up-to-date. Elk jaar wordt dan ook geïnvesteerd in de aankoop van relevante nieuwe uitgaven.

Bij de grondige reorganisatie van de kunstbibliotheek in 2013 werd ervoor gekozen om een nieuwe indeling te hanteren, teneinde de collectie gebruiksvriendelijker en overzichtelijk te maken. Er zijn 11 categorieën, elk met hun eigen kleur - en lettercode.

 1. Monografie: werk/oeuvre van één bepaalde kunstenaar;
 2. Kunststroming: overzicht van de verschillende stijlperiodes;
 3. Regio: kunst uit een specifiek(e) continent, land, stad;
 4. Architectuur: geschiedenis van en/of stijlen in de bouwkunst;
 5. Ruimtelijk: omvat beeldhouwkunst, installatiekunst, design;
 6. Schilderkunst: geschiedenis, overzicht, verschillende technieken;
 7. Vrije grafiek/Illustratie: grafische technieken en overzicht illustratie;
 8. Musea/Collectie: catalogi van musea en privécollecties, vergelijkingen tussen kunstenaars;
 9. Natuur: documentatie omtrent fauna en flora
 10. Thema: overzichten of vergelijking van bepaalde thema’s binnen de beeldende kunsten;
 11. Algemeen: typografie, anatomie, handboeken, techniek, tijdschriften.

Alle boeken werden volgens bovenstaande onderverdeling gerangschikt, en kregen elk een eigen kleurlabel mee. Daarnaast werden de boeken ook volgens het alfabet gerangschikt; de vierlettercode op de rug van elk werk vereenvoudigt een zoekopdracht aanzienlijk.

Digitale Catalogus

Het doorzoeken van een collectie kunstboeken start vaak vanuit bepaalde voorkennis; wie bijvoorbeeld op zoek gaat naar reproducties van olieverschilderijen, heeft meestal al één of meerdere namen van kunstenaars in gedachten die het betreffende medium meester zijn of waren.

Het was bij de reorganisatie onze bedoeling om de bezoeker de mogelijkheid te bieden om veeleer op ontdekking te gaan dan wel te vinden wat men zoekt. Onze digitale catalogus kan daarbij een nuttig gereedschap zijn. Wanneer u inlogt op één van de computers in de bibliotheek vindt u het softwareprogramma BookCollector terug.

In BookCollector zijn de meer dan 800 boeken gerankschikt volgens categorie, met alle bijhorende informatie, een voorkaft van elk boek, een visuele aanduiding van de plaats waar het werk zich in de boekenkast bevindt en - last but not least - per boek een aantal toepasselijke trefwoorden (bijvoorbeeld: 'portret', 'landschap', 'houtskool', 'kubisme', 'gelaatsuitdrukking', 'water', enz.). De ingebouwde zoekmachine biedt u dus de mogelijkheid om vanuit een bepaald thema, techniek, kunststroming, materiaal of geboorteland tot verrassende zoekresultaten te komen.

Wie bijvoorbeeld werkt rond stilleven en voorbeelden rond dit thema zoekt in de kunstgeschiedenis, denkt al gauw aan schilders zoals Giorgio Morandi, maar door vanuit het thema te vertrekken, krijg je onvoorziene resultaten, zoals Cragg, De Staël of Scully. Momenteel bevat de digitale catalogus al ongeveer 10.000 trefwoorden; er valt met andere woorden veel te ontdekken in de wereld van de beeldende kunst. Kom langs en laat je verrassen!

Hieronder vind je een handleiding omtrent het gebruik van BookCollector.

Contact